Сливенският депутат Пламен Ранчев е бил агент на Държавна сигурност
Сливенският депутат Пламен Ранчев е бил агент на Държавна сигурност / netinfo
130 агенти и секретни сътрудници на Държавна сигурност са били депутати в 6-те парламента от 1990 г. досега. Това оповести с решение Комисията по досиетата.

След проверката на комисията е установена принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност на експремиера - депутат в три парламента и бивш лидер на БСП, Жан Виденов. Той е бил съдържател на явочна квартира в Пловдив с псевдоним Дунав.

Сред агентите са още лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев, който е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним Жорж.

Има данни и за актьора Тодор Колев, който е проверяван като депутат от Великото народно събрание. Той е бил агент на Софийско градско управление на ДС. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

От сегашния парламент агенти на Държавна сигурност са 16 депутати, сред които оповестяваните вече Ахмед Доган – лидер на ДПС, Петър Берон, Красимир Каракачанов, избраният вече за евродепутат Евгени Кирилов, Юнал Лютфи.

Сред неоповестяваните досега действащи депутати са имената на Тодор Батилов, Пламен Ранчев, Стоян Витанов и Георги Юруков от левицата, Ваньо Хърков, Георги Георгиев и Станислав Станилов от Атака, Бойко Ватев от Български народен съюз.

Комисията изнася данни и за Лютви Местан и Рамадан Аталай от ДПС, както независимият Станчо Тодоров.

Сред неоповестяваните имена е и това на Стоян Денчев, депутат в 37 Народно събрание.