Сливенски ученици в помощ на Отделението по неонатология
Сливенски ученици в помощ на Отделението по неонатология / netinfo

Децата от танцов състав "Детелина" при ОУ "Елисавета Багряна" - Сливен, както и всички ученици от училищетоучастват в благотворителна акция. Чрез събиране на пластмасови шишета, които ще бъдат предадени на вторични суровини, децата ще набират средства в подкрепа на две кампании.

С част от средствата децата от танцов състав "Детелина" ще отидат на турне до Виена и Прага, където ще представят магията на българския фолклор.

Останалата част от средствата ще бъдат използвани в подкрепа на най-малките пациенти - новородените и недоносените бебета. Събраната сума ще бъде дарена на фондация "Нашите недоносени деца" - партньор на кампанията, за закупуване на животоспасяваща апаратура за неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен.

Всяко десето дете в България се ражда недоносeно и тази тенденция се затвърждава през последните години. Недоносеното дете има шанс да оцелее и да расте здраво, единствено в случай, че раждането премине сигурно и бебето се обгрижва правилно след това. За да оцелеят тези деца се нуждаят от висококачествена апаратура, а за съжаление в родните отделения тази апаратура не е достатъчна или напълно липсва.  За да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, недоносените деца често имат нужда от монитори, следящи жизнените показатели, инфузионни помпи, пулсоксиметри и т.н., които са недостатъчно.

Това е причината децата от ОУ "Елисавета Багряна" да подадат ръка на най-малките бебета с искреното желание да помогнат за осигуряване на най-добрите възможни грижи. Те призовават всички свои връстници от Сливен да се включат в кампанията за събиране на пластмасови бутилки.