Сливенски полицаи на протест, блокират кръстовище „Розова градина
Сливенски полицаи на протест, блокират кръстовище „Розова градина / Дарик Сливен

Протестът на сливенските полицаи, пожарникари и надзиратели от затвора започна пред сградата на Областната дирекция в Сливен. Стотина протестиращи с лентички „Протест" и обърнати пагони преминаха по главната улица и блокираха възловото кръстовище „Розова градина". Полицаите, пожарникарите и надзирателите от всички служби в полицията и четирите РПУ в област Сливен недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и против спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

Сливенски полицаи на протест, блокират кръстовище Розова градина"
netinfo

 

Исканията им са незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на РБългария за 2016 година, право на колективен трудов договор за държавните служители в сектор „Сигурност", обвързване на заплатите със социално измерим критерий, право на синдикалните организации сектор „Сигурност" да се присъединяват в национално представителни синдикални организации. „Ако тези полицаи, които имат 20 години трудов стаж и право на пенсии, напуснат системата, съставът в Сливен остава поне на половина, ако всички останали обаче останем на работа, това означава че съставът в сливенската полиция ще остане с 30-40 %. Това е абсолютно недостатъчно за покриване нуждите на града, а още по-малко за селата и областта", коментира Николай Стоев, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР. Около 40 са подадените вчера оставки в сливенската полиция, допълни още Стоев.

Сливенски полицаи на протест, блокират кръстовище Розова градина"
netinfo

Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България чрез медиите попита правителството, финансовия министър и ресорните министри на правосъдието и МВР кога ще оповестят публично информация за дължимите суми по обезщетение на служители, във връзка със спечелени съдебни дела срещу тях като работодатели, за неплатен извънреден труд и съдебните разноски, присъдени от съдебните състави? По думите на Цветанов, това е нарушение на законодателството в страната. Вторият му въпрос е възнамеряват ли да направят анализ на така стеклите се обстоятелства и да потърсят наказателна и административна отговорност на виновните длъжностни лица, нанесли пасиви на съответните ведомства, вреда на бюджета и на българските граждани.

Сливенски полицаи на протест, блокират кръстовище Розова градина"
netinfo

Протест в Сливен ще има и утре. По-късно ще стане ясно дали ще бъде затворен участък от магистрала „Тракия" и пътни възли в областта, добави още Николай Стоев. Надзирателите от Сливенския затвор утре, 5 ноември, ще протестират пред затвора в 7.30 часа.