/ iStock/Getty Images
Сливенски лекари сезират за втори пик на коронавирус в областта при затихваща пандемия в страната, съобщиха от Областния кризисен щаб. Неблагоприятната епидемична обстановка през последните десет дни е била обсъдена на извънредно заседание на Щаба.

Съдия от Районен съд - Сливен е с коронавирус

През изминалата седмица в област Сливен са регистрирани 53 нови случаи на коронавирусни инфекции, а в предходната новите случаи са 32. Броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал - 39 души, от тях 9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал. Част от медиците са били инфектирани в неработещи с COVID-19 лечебни заведения.

От лекарската колегия са препоръчали на директора на РЗИ-Сливен да организира по-широк обхват на епидемиологичните проучвания, тъй като двете работещи с COVID-19 болници нееднократно са приемали инфектирани пациенти, които са били приети и изписани от неработещи с инфекцията лечебни заведения.

Поставен е бил въпросът за стриктен контрол за дейностите по дезинфекция и използване на лични предпазни средства от лекарите и персонала в болниците, които не лекуват пациенти с коронавирус. Отправена е била препоръка за ежедневно, а не спорадично информиране на обществото за епидемичната обстановка в областта.

Ръководството на МБАЛ-Сливен към ВМА-София е информирало, че сезира институциите за предизвикания втори пик на разпространение на коронавируса в областта при затихваща пандемия в страната. Настояват за адекватното разпределение на лекарския ресурс и на пациентите в Сливен.

Осем новозаразени с коронавирус в Сливенско

От началото на епидемията основната тежест за лечението на пациентите се поема в две от общо четирите многопрофилни болници в областта: областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и военната МБАЛ - Сливен към ВМА - София. В областната болница има 33 пациенти, във военната - 19.

Заради нарастващия брой на заразените фтизиатрията в областната болница е трансформирана във второ COVID-отделение. Екипите в двете болници работят на 24-часов режим.
Отчетена е била спешна необходимост МБАЛ "Хаджи Димитър" и МБАЛ "Царица Йоанна", които бяха задължени да осигурят съответно 10 и 5 легла за COVID-19, да започнат прием на съмнителни пациенти като отделения за триаж.


Със съдействието на БЛС ще бъдат осигурени лекари-доброволци, които да помогнат в работата на инфекциозното отделение на областната болница. Ще се потърси съдействие и от МЗ при възможност да бъдат командировани лекари-специалисти.
БТА