Сливенски и ямболски  надзиратели на протеста в София
Сливенски и ямболски надзиратели на протеста в София / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Около 30 служители от Женския затвор в Сливен и арестите в Ямбол и Елхово ще се включат в националния протест в столицата днес. Мотото е „Оставка на беззаконието! Протест срещу безхаберието!”.

Шествието ще потегли от Министерството на правосъдието в 13.30 часа и ще се придвижи до входа на Министерството на финансите и Министерски съвет, след което ще продължи до сградата на Народното събрание.

Синдиката на служителите в затворите в България намира, че неспазването на Закона за Министерството на вътрешните работи от Министерството на правосъдието е грубо нарушение на Правилата за социален диалог в България, с което се обезсмисля дейността на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието.

Синдиката на служителите в затворите в България с тревога и безпокойство констатира, че работниците и служителите в местата за лишаване от свобода стават жертва на перманентното недофинансиране на затворната система в Р.България и уродливите форми на опитите за справяне с тази негативна тенденция.

Използваната във времето от институциите, обобщено формулирана фраза „реформа в затворите”, без необходимото финансиране, звучи смислено, но попада единствено в полето на голите абстракции, като не е случаен факта, че Европа ни изпраща рекорден брой препоръки от началото на прехода.

В тази връзка Синдиката на служителите в затворите в България предупреждава всички политици, че липсата на системни усилия и приемственост за решаване на въпросите, за състоянието на затворите в България, проблемите и предизвикателствата свързани с тях, потъпкват честта и достойнството на една категория държавни служители с отношение към сигурността на държавата и създават условия, които представляват потенциална опасност за техните живот и здраве, на което Синдиката на служителите в затворите в България ще отговори с всички позволени от законите на страната средства !

Получено е разрешение от компетентните органи за провеждането на протестните действия. Предприети са също така всички мерки да не се нарушава обществения ред.