Сливен ще кандидатства по евросхеми за укрепване на свлачища
Сливен ще кандидатства по евросхеми за укрепване на свлачища / Снежана Кънева

13 са свлачищата на територията на община Сливен, 7 от тях са допустими за оценка. Това съобщи пред Дарик Снежана Кънева, инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" в общината.

Вътрешната оценка се изисква във връзка с отваряне на схеми от европейските фондове, уточни Кънева и добави, че това са свлачища, за които община Сливен е предприела спешни и неотложни мерки по ограничаване или минимизиране активността на свлачищния процес. Сред тях са свлачищата в село Сотиря, Раково, село Въглен, село Зайчаре и селище Качулка.

Предприетите досега мерки за свлачището в Сотиря са отвеждане на водите и ликвидиране овлажняването на ската. След изпълняване на тези дейности свлачището е спокойно, а възстановяването на панелите, които са паднали и разрушената улица, рискът за имотите, детската градина, училището и кметството са разрешени за изпълнение само по проект, обясни Кънева и добави, че ще трябва да бъде изготвен проект и след неговото одобрение да бъдат изпълнени и тези мероприятия.

С незабавни действия по освобождаване коритото на река Луда Камчия в района на Раково е възперпятствано свличането на по-големи маси от ската. Там са приключили всички геоложки проучвания, изготвен е проект, за който се очаква доклад за съответствие и, ако се осигурят средства, има възможност веднага да започнат укрепителните мероприятия. Много бързи действия са извършени и по единствения път за село Въглен, където се е наложило изместването на река „Чифлишка", като по този начин се ликвидирани всички активни процеси по обрушването и ерозията по брега на границата с пътя.

С тези изпълнени дейност пътят е запазен и по мнение на специалисти и да не се предприемат допълнителни укрепителни мероприятия, няма риск за пътя. В свлачището в Зайчаре в рамките на 4-5 работни дни е почистена канавката. Тя беше изравнена с пътя и по препоръка на „Геозащита" Варна с изградена земно-насипна дига са отведени водите над свлачището и с елементарни средства то отново е спокойно. В момента свлачището е под постоянно наблюдение. „Кметският наместник на Зайчаре постоянно наблюдава и съвсем скоро съобщи, че над свлачището отново запушена канавка и изравнени отводнителни съоръжения.

Предприети са мерки за тяхното почистване, за да се избегне повтаряемост на други места на свлачищни процеси", коментира още Снежана Кънева. Очаква се след разглеждане на списъка, който е изпратен в Министерството на регионалното развитие общината да кандидатства според своята готовност за искане на средства.

„Добре е да бъде възложено проектиране за свлачището в Качулка, за където се правят необходимите стъпки и се надявам скоро и това да стане, защото все пак това е социален обект с национално значение и това свлачище не бива да се подценява, то е на площ 6 000 квадратни метра", каза още специалистът.