Сливен се включи в инициативата Нощ в музеите
Сливен се включи в инициативата Нощ в музеите / Община Сливен

Стотици граждани и гости на Сливен посетиха крепостта Туида, която за първи път се включи в инициативата Нощ на музеите. Посетителите имаха възможност да наблюдават и да се включат в инициативи, показващи плъстене на вълна, тъкане, плетене на кошници, изработка на лъкове, редене на мозайка и други. Началото на празничната вечерна програма беше дадено от кмета на община Сливен Кольо Милев, който поздрави присъстващите и подчерта важната роля на крепостта Туида за усъвършенстването на туристическия облик на града ни.

Сливен се включи в инициативата Нощ в музеите
netinfo

Посетителите можеха да видят демонстрации на средновековни бойни изкуства, джигитовка на кон, средновековна фехтовка и огнено шоу. Танцуваха изпълнителите на ДФА „Българче” и МФА „Браво” при НЧ „ Хаджи Димитър”, свириха група „Монолог”, състоя се театрална постановка, а за любителите на звездите бе организирано наблюдение на нощното небе с телескоп.

Празнични прояви по повод инициативата Нощ на музеите имаше и пред Регионален исторически музей - Сливен.  Те стартираха с изпълнения на деца от музикална школа „Пианисимо” и Школа за класически балет „Адажио” към Военен клуб –Сливен. По-късно пред събралата се публика се представиха школи и състави към Детски комплекс –Сливен: Клуб за поп и рок изпълнители „Ритъм”, Балет „Грация”, ДТА „Тракийче” и  АНПТ „Сливен”. В обособен кът в сградата на РИМ деца  редиха пъзели с изображения на експонати, а най-добрите получиха награди. Музеят остана отворен за безплатни посещения до полунощ.

Пред ХГ "Д. ДОбрович" се изви хоро, в което освен професионални състави се включиха и много граждани , облечени в народни носии.  Те откликнаха на призива,  отправен от организаторите – ХГ „Димитър Добрович”  - „ Имаш ли носия – облечи я!” Инициативата беше наречена „Тропаница под небето”.