Сливен с най-ниска такса „смет”
Сливен с най-ниска такса „смет” / Дарик Сливен, архив

Такса „смет” е най-ниска в Сливен и това не е от полза на общината, заяви заместник-кметът Румен Андонов. Статистиката сочи, че за последното тримесечие на 2012 г. община Сливен има най-ниските данъци и такси в България в сравнение с останалите общини. Такса „смет” за фирми в Сливен е 1.2 промила. В сходни общини като Хасково тя е 12 промила, в Добрич – 7 промила, във Враца - 8.5 промила, във Велико Търново – 6. Андонов добави, че положението с такса „смет” е аналогично за гражданите, която в Сливен е 0.9 промила. В Хасково е 3  промила, в Добрич – 5, Враца - 2.5, Велико Търново - 1.3. „Дори в момента в Ямбол е 2.46 промила” - каза Андонов.

Община Сливен ще търпи сериозни финансови последици при тези нива на таксите и данъците, още повече, че сумите, събирани от данък „сгради” формират 50%  от общинския бюджет.

„Намалението на промилите на такса „смет” от 1.4 на 1.2 за фирмите, а на данък „сгради” 1.6 на 1.3 и от 1.9 на 1.3 за жилищни и нежилищни сгради ще струва на общината около 2 милиона лева, които, след преизчисляване,  ще станат 1,5 милиона лева. Заместник-кметът Андонов обясни, че тази липса на приходи по това перо, ще трябва да бъде досъбрана от други приходи на бюджета.