Сливен работи по пилотен проект
Сливен работи по пилотен проект / netinfo

Сливен е една от осемте пилотни области в страната, в които работи Проект за пилотно тестване на система за проучване на потребностите от професионално обучение, финансиран по Програма ФАР.

“Държавните образователни изисквания се нуждаят от много съществена преработка, защото към този момент не отчитат интересите на работодателите” – каза Милчо Димитров, експерт в областта на пазара на труда при представяне на проекта. Според него се получава сериозно разминаване между държавното професионално обучение и нуждите на работодателите.

Министерството на труда и социалната политика, Министеството на образованието, Агенция по заетостта и Националната агенция по професионално образование са възложители на проучването. В област Сливен ще бъдат анкетирани 10 предприятия от дейност хотели, 15 от шивашката индустрия и 10 от дейност строителство.

Общо в 120 предприятия в страната ще бъде проведено анкетиране за нуждите на пазара на труда от професионално подготвени кадри. С този проект професионалното образование и обучение се слатаг на пазарен принцип – категоричен е Милчо Димитров.