Сливен празнува днес
Сливен празнува днес / Община Сливен

С празнична Света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий в църквата „ Св. Димитър", започна тържествената програма по повод празника на Сливен - Димитровден. Множество граждани и гости на града се събраха пред паметника на Хаджи Димитър, за да отбележат днешния празничен ден. Програмата продължи с ритуал по издигането на националния трибагреник, знамето на Сливен и на ЕС.

Вр.и.д кмет на община Сливен Румен Андонов поздрави гражданите на Сливен и отправи призив към светеца да закриля тях и семействата им, и да ги подкрепя в делата им. „Застанал на това задължаващо и свещено място, под мъжествения поглед на величавия герой Хаджи Димитър и с лице към храма на Свети Димитър, чийто камбанен звън извести тържествения ден, бих искал да благодаря на всички, които допринесоха за променящата към добро динамика на Сливен, за делото, което има смисъл и което остава. От името на община Сливен честитя празника и пожелавам на всички свои съграждани и приятели на Сливен да бъдат здрави и успешно вървящи напред, да живеят в спокойствие, сигурност и благополучие. Да обичат Сливен и с ежедневния си труд да пишат неговата съвременна история", каза още той.

На площада беше отслужен и благодарствен молебен за добруване на гражданите на Сливен. В знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя от институции, политически партии и неправителствени организации.
Община Сливен получи поздравителни адреси за празника от побратимените си градове Тераклия и Мелитопол.

Сливен празнува днес
netinfo

През целия ден днес на крепостта Туида се провеждат демонстрации на бойни практики и боравене с различни оръжия, конна езда, демонстрации с Мишелов на Харис, стрелба с лък и традиционни занаяти, а посещенията са безплатни.

Празничната програма продължи с детски празник на откритата сцена пред ДТ „Стефан Киров" и концерт на Ансамбъла за народни песни и танци Сливен.