Сливен почете Апостола
Сливен почете Апостола / Общински пресцентър Сливен

140 години от гибелта на Васил Левски отбелязва Сливен. В 12.00 часа на площад „Васил Левски" се състоя възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола. Поетичен рецитал изнесоха водещите ритуала Стефка Котова и Ивайло Абаджимаринов, слово произнесе кметът на Сливен Кольо Милев. 

В 11.00 ч. в катедралния храм „Свети Димитър" сливенски свещеници отслужиха панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски.

Тържествата за честването започнаха в 10.00 часа, когато пред Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов" се проведе открит урок по родолюбие, организиран от сдружение „Мати Болгария". Ученици поднесоха цветя на паметна плоча на входа на училището, поставена в памет на учителите в класното училище Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски, участници в комитетите, създадени от Левски. Венци и цветя бяха положени пред паметните плочи в кв. „Клуцохор" на сподвижниците на Апостола Сава Райнов, Нено Господинов - Брадата, Георги Икономов, Бойка Атанасова и паметника на Таньо войвода.

Също в 10.00 часа на релефа на Васил Левски пред църквата „Св. Цар Борис-Михаил І" ученици от Професионалната гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков" и Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри" поднесоха цветя и изнесоха рецитал за живота и делото на Апостола на свободата.

Ученици от ОУ „Панайот Хитов" и читалищни дейци от Народно читалище „Единство" почетоха паметта на Васил Левски и Панайот Хитов пред паметника на войводата в кв. „Ново село".

140-та годишнина от гибелта на Васил Левски бе отбелязана и в читалище „Хаджи Димитър", съвместно с ОУ „Христо Ботев" и Защитеното жилище в кв. „Клуцохор".

Проявите днес бяха организирани от Сливенската митрополия, Регионалния инспекторат по образование, Центъра за специалисти в Сливен, Сдружение „Мати Болгария", Професионална гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков" и Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов".