Сливен отбелязва 135 години от Освобождението
Сливен отбелязва 135 години от Освобождението / Дарик Сливен, Архив

С Ритуал - поклонение, заупокойна молитва и благодарствен молебен ще бъде отбелязана 135-годишнина от  Освобождението на Сливен.

На 17 януари от 11.30 часа на площад „17 януари" в кв. „Клуцохор" Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще отслужи благодарствен молебен. В памет на загиналите с военни почести ще бъдат поднесени цветя.

Проявата се организира от община Сливен, в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти в града.

Сливенци празнуват освобождението на града на това място, където на 4 януари (стар стил) 1878 г. се е състояла срещата между освободителите и българското население. В знак на признателност гражданите на Сливен са издигнали тук паметна морена. Зам.кметът Иван Славов посочи, че че с честването изразяваме не само отношението си към Освобождението на града, но и към историческия принос на Сливен за завоюването и отстояването на правото на национална и духовна свобода. На този ден в града влизат драгуните на майор Кардашевски  и се установяват в „Клуцохор". Командирът на влязлата в Сливен войска генерал Делингхаузен  е посрещнат тържествено от ликуващите граждани, първенците и духовенството.

Сред тях е поетът Добри Чинтулов, който сляп и треперещ от вълнение произнася приветствено слово, събрало в едно любовта и благодарността на гражданите  към освободителите.

В четвъртък венци и цветя на морената ще положат кметът на Сливен Кольо Милев, народните представители от Сливенски избирателен район, Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, областният управител на Област Сливен Марин Кавръков, общински съветници, командването и личният състав на Центъра за подготовка на специалисти, ръководството на Областната дирекция на МВР, регионалният инспекторат по образованието в Сливен, съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на военноинвалидите и военно пострадалите, дружеството за приятелство с народите на Русия, политически партии, организации и граждани. В ритуала участват представителна част на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, Военният оркестър, представители на общинската и областната администрация, на родолюбиви организации и сдружения, жители на кв. „Клуцохор" и ученици.

Вечерта от 17 часа в залата на читалище „Зора" ще се състои концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.