Сливен на челно място по брой недоносени бебета
Сливен на челно място по брой недоносени бебета / netinfo

Сливен е на едно от челните места в страната по брой недоносени деца, информира неонатологът от МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Таня Праматарова. През последните десет години средният процент за страната се задържа малко под 10, като последните статистики сочат 9,7 процента. За миналата година в Сливен родените деца с ниско тегло са 16, 76%.  От 1500 родени бебета в сливенската болница 285 са недоносени.

По-голямата част от недоносените бебета са на жени от ромски произход. „Живеем в град, в който голям процент от населението е от ромски произход. Нормалната възраст, на която раждат момичетата при тях, е 11-12 г. Наблюдава се необхващане на бременността, бременните не посещават консултации и постъпват в родилните отделения в последния момент”, каза д-р Праматарова. Заради липса на адекватни грижи след изписването децата и техните майки мнго често отново постъпват в болницата. „Това ни натъжава и обезсърчава, защото сме положили толкова много грижи и са вложени много средства”, допълни тя.

 

Престоят на едно недоносено бебе на ден струва около 1000 лв.Д-р Праматарова припомни, че отделението е ремонтирано в началото на тази година, създадени са много добри условия за работа и грижа за бебетата с необходимата апаратура. Въпреки това отделението има нужда от нова реанимационна маса, от имфузионни помпи, теглилки и нови кувьози.