Сливен е домакин на Национален събор на БМЧК
Сливен е домакин на Национален събор на БМЧК / DarikNews.bg, архив

Национален събор на Българския младежки Червен кръст се провежда в Сливен от 20 до 22 март.  Най-висшият форум на Българския младежки Червен кръст събира близо 140 делегати от цялата страна.

Националният събор ще гласува отчета за дейността на БМЧК за периода 2013 – 2015 г., ще избере ново национално ръководство, ще се обсъдят и гласуват Стратегия за развитието на БМЧК за 2015-2020 г., план и насоки за работата на организацията за настоящата година.

Гости на форума ще бъдат председателят на БЧК Христо Григоров, генералният директор доц. д-р Красимир Гигов, зам.-генералният директор д-р Славита Джамбазова, председателят и директорът на областната организация на БЧК в Сливен, председателите на БМЧК за минали периоди д-р Христо Паунов, Дамян Лечев и Антон Борисов, представители на местната власт, партньори и съмишленици.

През тази година Българският младежки Червен кръст ще отбележи 94 години от своето създаване. През 1921 г. тогавашното Върховно ръководство на Българското дружество „Червен кръст” взема решение за създаване на младежка организация към Българския Червен кръст. БМЧК е осмата младежка червенокръстка организация в света и вече 94 години работи за намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младите хора в България и за приобщаването им към хуманитарните ценности и принципи. Тази година се навършват и 50 години от приемането на фундаменталните принципи на Международното червенокръстко движение.