Сливен 15-ти в страната по заплати
Сливен 15-ти в страната по заплати / Sofia Photo Agency, Архив

С 9,6% е нараснала средната месечна работна заплата в Сливенска област през второто полугодие на годината в сравнение със същия период на миналата година. Средно месечното възнаграждение е до 607 лева, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

За обществения сектор средната месечна заплата е 694 лв., а за частния – 568 лева, съобщават от Териториално статистическо бюро Сливен. Най-висока средна месечна заплата получават наетите в секторите „Далекосъобщения” ” - 1 698 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 1 066  лв. и „Операции с недвижими имоти” - 945 лева.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие област Сливен е на 15 - то място по показателя средна работна заплата.

В края на юни 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен са с 0.8% или 0.3 хил. повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в обществения сектор е с 3.8%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.4%.