Следят замърсяването на въздуха в Ямбол
Следят замърсяването на въздуха в Ямбол / Impact Press Group, архив

10 атмосферни замърсителя в Ямбол, в продължение на 51 деноношия ще се следят от мобилна станция за контрол на въздуха, съобщиха от РИОСВ Стара Загора. Станцията ще прави периодични измервания на качеството на въздуха през различните сезони.

До момента, в рамките на 27 денонощия, пунктът е измервал нивата на серен диоксид, азотен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици, въглероден оксид, сероводород, метанови и неметанови въглеводороди, озон и амоняк.

Резултатите показват, че няма превишения на средночасовите норми по наблюдаваните показатели. Превишение е регистрирано единствено на средноденонощната норма по показател фини прахови частици до десет микрона. Превишенията са от 1,01 до 1,66 пъти пределно допустимата норма и са отчетени общо за единадесет денонощия през февруари и април т.г.

Запрашаването на въздуха в града се дължи на влиянието на автомобилния транспорт и недобре почистените пътни артерии, както и на употребата на твърди горива за отопление в битовия сектор през зимния период.

Измерването на качеството на въздуха в Ямбол е по предложение на регионалната инспекция в Стара Загора и е включено в утвърдения от министъра на околната среда и водите годишен график на мобилната измервателна станция за 2013 г.

Община Ямбол е една от 7-те общини в обхвата на РИОСВ-Стара Загора, която има изготвена Програма за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух. В нея общинската администрация залага комплекс от мерки и дейности, водещи до достигане на установените норми за вредни вещества.