Следят селата по поречието на Тунджа заради изпускането на яз. ”Жребчево”
Следят селата по поречието на Тунджа заради изпускането на яз. ”Жребчево” / Община Сливен

Остава в сила обявеното бедствено положение за част от територията сливенските села Желю войвода, Тополчане и Крушаре, съобщи за Дарик Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” в общинска администрация.

Заради продължаващото контролирано изпускане водите на яз. „Жребчево” особено внимание се обръща на селата по коритото на река Тунджа след язовира.

Няма откъснати села, взети са мерки да не се преминава по залетия от водите на р. Тунджа път между селата Бинкос и Струпец, шофьорите на  училищните автобуси и гражданите са предупредени да използват обходен маршрут.

Днес се очаква ново усилване на дъжда, предупреди Снежана Кънева. Заради високите води на екипите е трудно да работят, но се държи непрекъсната връзка със селата, а екип от общината е направил обход на наводнените населени места. Там има наводнени приземни етажи, дворни пространства и пътна инфраструктура, като най-сериозни са щетите в селата Желю войвода, Тополчане, Крушаре, Скобелево, Бозаджи и Младово. В землищата на Селиминово, Ступец и Гавраилово под вода са прасковени градини.  Мостът на пътя към Кабиле също е залят от високите води на р. Тунджа.

Кметът на село Бинкос Йордан Димчев е изградил кризисен щаб, който води постоянно наблюдение на нивото на р. Тунджа, съобщават от общинска администрация.