Сираци в Ямбол ще заживеят в среда, близка до семейната
Сираци в Ямбол ще заживеят в среда, близка до семейната / netinfo

Осем младежи от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Ю. Гагарин” ще имат възможност да заживеят в среда, близка до семейната и да придобият умения за водене на самостоятелен живот. Шансът им се дава с реализацията на проект, защитен от община Ямбол по програма ФАР. Целите и заложените дейности бяха представени вчера на пресконференция, на която присъства и кметът на Ямбол Георги Славов.

Проектът „Предоставяне на възможности за придобиване на житейски умения за самостоятелен живот в Малък групов дом” е израз само на част от вижданията ни за реформиране и развитие на дома, обяви ямболският кмет. По думите му, всичко направено досега като ремонти на помещенията, привличането на средства по този проект и кандидатстването с други проекти, включително и за цялостно саниране и ремонт на сградния фонд имат една цел – настанените в дома деца да получат максимално добри условия за живот, възпитание и израстване. Същото важи и по отношение на работещите в специализираното заведение, които чрез включването в тематични обучение получават допълнителна кварификация, така че работата им с децата да бъде възможно най-ефективна и ползотворна.

Конкретните дейности, заложени за изпълнение и очакваните резултати бяха представени от ръководителя на проекта - зам.-кмета Надя Данкинова. В рамките на следващия един месец предстои да се ремонтират и оборудват на два от етажите в дома т.нар. малки групови домове. Четири момчета и четири момичета ще бъдат настанени в обособените апартаменти, включващи кухня с трапезария, дневна и две спални съ собствени санитарни възли и мокро помещение. Освен това входовете на тези апартаменти ще бъдат самостоятелни за да може достъп да имат само живущите в тях. Жилищата ще бъдат оборудвани с готварска печка, пералня, кухненска посуда и др. необходими уреди. В опита си да се учат на самостоятелност децата и младежите ще бъдат подпомагани и насърчавани от специално назначените по проекта четирима експерти – по един възпитател за момчетата и момичетата, ментор на групата и психолог. Представителите на този екип бяха избрани след конкурс в конкуренция с още 63 кандидати и преди броени дни преминаха специализирано обучение от професионални психолози.