Силанти за зъбките до 30 ноември
Силанти за зъбките до 30 ноември / Impact Press Group

Кампанията за поставяне на силанти на постоянните шести зъби при децата от 6 до 8 години ще продължи до 30 ноември. Процедурата е напълно безплатна и доброволна, заяви председателят на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз в Сливен д-р Христо Дойче.

 Финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването. Заплащането на зъболекарите ще се извърши след приключване на дейността, в зависимост от резултатите.

Силантите са специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателната повърхност на зъба. Това покритие е на основа на фотополимеризираща пластмаса, обогатена с флуор и калций, които се излъчват постепенно.

Процедурата по поставянето е кратка - около 30 минути, безболезнена и безвредна. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за процедурата, добави още д-р Дойчев. Условието да бъде извършена силанизация е зъбите да бъдат здрави.

По време на кампанията, проведена през 2011 година силанизация е извършена на 719 деца, като са поставени 2 527 силанта. Това съобщи  д-р Живка Георгиева - регионален координатор на програмата в Сливенска област. През тази година още 9 лекари по дентална медицина се включват в кампанията.

В Сливен кабинетите, където се  извършва силанизация са Осмо основно училище „Юри Гагарин" и Десето СОУ „Й. Йовков", както и зъболекарския кабинет в селата Горно Александрово и Ябланово.

Децата на възраст от 6 до 8 години в Сливенска област са около 6 900.