Ще закриват междуучилищен център в Ямбол
Ще закриват междуучилищен център в Ямбол / сн. архив Дарик - Сливен

Да бъде закрит Междуучилищният център за трудово политехническо обучение /МЦТПО/ да бъде закрит е предложение, което ще разгледа Общински съвет Ямбол на следващата сесия. Според анализ на ставащото през последните три години, в условията на системата на делегираните бюджети за учебните заведения, прогресивно намалява броя на обучаваните в центъра.

Нямало стандарт за ученик в такъв център и сумата за издръжка се определя по формула за разпределение на средства, получени по единните разходни стандарти за всяка делегирана от държавата дейност по образованието.

В мотивите за закриването е посочено, че има непрестанно увеличаване на разходите за издръжка на един ученик - от 44 лева за учебната 2007 - 08 година до 70 лв към момента.

Консултативният съвет по образование към кмета е счел за целесъобразно закриването на центъра и други ямболски училища да поемат обучението. Предлага се да се предостави безвъзмездно сградата на центъра  на улица „Лом" №5, с обособените в нея кабинети, на СОУ „Св. Климент Охридски".