Ще се строи параклис в района на Тодоровото аязмо
Ще се строи параклис в района на Тодоровото аязмо / Дарик Сливен, архив

 

Събират се средства за построяването на параклис в местността Тодоровото аязмо, съобщава сайтът на Сливенска митрополия.

Едно от големите духовни, просветни и християнски средища през Средновековна България е известната Света гора Сливенска. Историкът на град Сливен д-р Симеон Табаков пише, че броят на манастирите е бил 24. Един от тях е бил и манастирът „Св. Теодор Тирон” в местността „Селището”, известен днес като Тодоровото аязмо.

„След близо двегодишно настояване на група православни християни от Сливен на това място да се построи параклис, вече има отстъпено право на строеж и са изготвени необходимите строителни книжа. Учредено е и църковно настоятелство с председател ставрофорен иконом Янко Иванов Георгиев, в състава на което са включени лица,  ползващи се с добро име и християнски морал, което ще ръководи градежа на параклиса” – пише сайтът.

Църковното настоятелство се обръща към държавните и общински институции, представителите на бизнеса и към православните християни да подпомогнат, според възможностите си, построяването на параклиса.

Банкова сметка:

IBAN- BG 26 STSA93000020703981

BIC- STSABGSF

БАНКА „ ДСК” ЕАД клон Сливен

Параклис ”Св. Теодор Тирон”.