/ iStock/Getty Images
Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще запази и реставрира съществуващото приемно здание на жп гара Нова Загора. Това решение беше взето след проведено обществено обсъждане на проекта в края на март по инициатива на министър Николай Събев и след анализ от НКЖИ за сроковете, необходими за промяна на проекта.

Разчетите показват, че реалистичният срок за изработването на нов проект и неговото изпълнение е краят на 2023 г., и това няма да доведе до загуба на европейско финансиране.
НКЖИ вече започна подготовката на проект за реконструкция на съществуващата сграда, която скоро предстои да получи статут на паметник на културата.

Паралелно с това се изготвя и независима конструктивна експертиза на приемното здание, която да определи мерките за укрепване на сградата, построена през 1921 г.

Компанията работи активно, за да завърши в допустимия срок изпълнението на този приоритетен проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., съобщиха от транспортното министерство. 
БТА