Ще разследват ромите от Бояджик, поругали националния флаг
Ще разследват ромите от Бояджик, поругали националния флаг / netinfo
Постановлението за прекратяване на делото за хулиганство срещу ромите, които на 9 февруари тази година скъсаха националния флаг в двора на училището в тунджанското село Бояджик е отменено от Окръжна прокуратура –Ямбол. То е върнато на Районна прокуратура с указание за провеждане на допълнителни следствени действия и повдигане на обвинение за хулиганство на виновните. Според прокурора първоначално обвинението е било повдигнато едностранно само срещу рома, покачил се на пилона, но има данни за извършени хулигански действия и от другите, които са били в двора на училището. Необходимо е обаче да се установи вината на всеки.

Възобновеното дело ще бъде върнато на същия прокурор от Районна прокуратура-Ямбол, тъй кат оправилата в прокуратурата са такива. Той обаче е длъжен да се съобрази с указанията на повисшестоящата прокуратура.

Адвокатът на полицая Митко Чавдаров, вече е обжалвал делото пред Военно-апелативния съд в София.

Случаят за скъсания трикольор придоби национална известност, след като полицаят Митко Чавдаров, обвинен в тормоз над буйствалите роми, бе осъден от Военния съд-Сливен на глоба от 1 000 лв. На 9 февруари, след полунощ, шестимата пийнали "юнаци" вдигали шум и разбудили селото. Хванали се на бас кой ще се изкатери най-високо по пилона пред училището, на който се веел трикольора. Чавдаров отишъл на място да види както става и в този момент покачилият се на пилона Марин Димитров се хванал за знамето и го разкъсал. Образуванато тогава преписка била прекратена от районна прокуратура. Ромите от своя страна се оплакали от оказан им тормоз от полицая и сливенските военни магистрати отсъдиха, че униформеният е виновен.

В подкрепа на Митко Чавдаров се вдигна цяла България - зад него застанаха медии, неправителствени организации, общественици. Военния апелативен съд – София ще даде окончателно решение.