Ще откриват фотоволтаична централа в ямболското село Ботево
Ще откриват фотоволтаична централа в ямболското село Ботево / netinfo

Организацията на предстоящото откриване на фотоволтаична електроцентрала в землището на село Ботево, община Тунджа на 12 ноември  беше обсъдена на среща между представителя на испанска фирма Мануел Линарес, началник на Инженерният департамент и отговорник за изграждане на всички обекти на фирмата на територията на Република България и заместник-кмета на община Тунджа Пенчо Пенев. Централата е изградена чрез представителни в нашата страна фирми в консорциум с българска фирма, която е регистрирана в общината.

Това е първата фотоволтаична електроцентрала, свързана към мрежата на територията на Република България. Нейната мощност е 2 Мвт и е разположена на площ от 45 дка. Размерът на инвестицията, осигурена от испанският инвеститор, е 8 милиона евро. За обекта е издаден Акт 16 и разрешително за ползване, издадено от Регионалната дирекция "Национален строителен контрол". Фирмата има сключен договор за изкупуване на произведената енергия с EVN.

В момента испансата фирма изгражда втория си обект на територията на община Тунджа в землището на село Кукорево. Мощността на строящата се върху 91 дка фотоволтаична електроцентрала, ще бъде 3,5 Мвт. Пусковият срок е през пролетта на 2010 г.

Мануел Линарес изрази задоволството си от съвместната работа с общината и благодари за създадените максимално добри условия за бързото и качествено изграждане на фотоволтаичната електроцентрала "Ботево І". Той сподели, че покани за откриването на 12 ноември са отправени към президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланика на Испания у нас Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга.