Ще обезопасяват местата за къпане
Ще обезопасяват местата за къпане / netinfo

Заповед за предприемане на превантивни действия по обезопасяване на водните площи за предстоящия пролетно-летен сезон издаде областният управител на Сливен Христина Чолакова.

Изисква се да се вземат необходимите мерки и стриктно да се спазват изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. До края на месец март кметовете трябва да определят разрешените за къпане места и да задължат техните стопани с обезопасяването им.

Комисия, определена от кмета на съответната община, трябва да направи проверка за готовността на водните площи и ползването им през летния сезон.    Комисиите трябва да бъдат сформирани до края на месец април.

В срок до 10 май 2008 г. те трябва да представят на областния управител копия от своите заповеди за определяне на разрешените за плуване места и от протоколите от извършените проверки.

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Регионалният център по здравеопазване имат задължението да осъществят строг контрол по спазване на изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяването на водните площи, като при необходимост с помощта на прокуратурата и Областна дирекция „Полиция” да направят нужното за отстраняване на нарушенията и санкциониране на виновните.

Областната организация на БЧК със своите структури по общини трябва да осъществяват организационно-методична помощ на органите, имащи отношение към водноспасителната дейност, да извършат проверка на годността на водните спасители, както и да осъществяват превантивен контрол по тези въпроси.