Шестима спасители издирват двама колоездачи, изгубили се в Балкана
Шестима спасители издирват двама колоездачи, изгубили се в Балкана / netinfo

 

Часове наред планински спасители от Сливен са издирвали двама мъже, изгубили се в балкана. След получен сигнал на тел. 112 около 2, 30 ч. на 19 март, петима членове на Планинската спасителна служба към БЧК в Сливен, и един доброволец - опитен планинар, са организирали незабавно издирването на двама мъже в района на местността "Сайганица" край с. Кипилово и Агликина поляна.

Предварителната информация за двамата мъже - на 30 и 41 години от Сливен, предадена от техни приятели, била, че те  вероятно са се изгубили след като не са пристигнали на Агликина поляна, където по предварителна уговорка ги очаквали около 21.00 часа.

Двамата тръгнали от с. Бяла около 16, 30 ч. с планински велосипеди - байкове, с намерение да стигнат до м. "Сайганица" край Кипилово, където да разгледат старинната крепост и да стигнат до Агликина поляна. От там е трябвало да се приберат в Сливен с кола.

На тел.112 приятелите им сигнализирали, че колоездачите са се забавили повече от час, а са леко облечени - единият е с къси панталони, не носели и мобилни телефони.

Издирването им започнало веднага под ръководството на началника на отряда Пенко Райков, съобщават от БЧК - Сливен. Единият от спасители останал на Агликина поляна, за да ги изчака заедно с автомобила. А другите са поели по предполагаемия маршрут.

По северния склон на планината е имало сняг над коленете, което сериозно затруднява придвижването. По средата на пътя спасителите попаднали на изоставените велосипеди. Около 9, 30 ч. сутринта на 19 март, с 12 часа закъснение, двамата колоездачи успели да стигнат до Агликина поляна и издирването им бива прекратено. След прекараната нощ на открито, двамата били в сравнително добро състояние, защото успели да запалят огън и са добре тренирани физически.

В акцията по издирването на колоездачите участваха - Пенко Райков, началник на спасителния отряд, д-р Евгени Тенчев - заместник-началник, Андон Димов, Иван Черкезов и Николай Сотиров - спасители от отряда, и доброволецът Стоян Ангелов.