Шест инсулта за два дни
Шест инсулта за два дни / netinfo

Бум на инсулти е регистриран през почивните дни в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен, съобщи заместник-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов. За петък вечер, събота и неделя има 6 случая. Възрастта на пациентите е от 62 до 76 години. Преобладават жените - 4.

Пациентите се лекуват в отделението по неврология. Началникът на отделението д-р Дина Кемалова информира, че симптомите при инсулт са смущения в говора, загуба на равновесие, изтръпване и слабост на крайниците, често протича и с повишаване на кръвното налягане и смушения в сърдечния ритъм. Необходимо е пациентът да бъде поставен да легне на удобно място, при възможност да се измери кръвното му налягане и спешно да се повика линейка за транспортирането му по най-бързия начин в болница.

Взависимост от тежестта на заболяването болничният престой може да бъде от 5 до 6 дни или около 10. Най-младият пациент с инсулт, който е настаняван в отделението по неврология на сливенската болница през годините, е бил на 33 години. При по-младите хора обикновено инсултът е свързан с тежки придружаващи болести. 

На 9, 10 и 11 ноември спешна помощ в болницата са потърсили 141 души. Хоспитализирани са 63 от тях. В акушеро-гинекология настанените са 15, по 9 във вътрешните отделения и неврология, по 8 в кардиология и детско отделение, хирургия - 6, УНГ - 5, ортопедия -3 и 1 в инфекциозно отделение. За периода са извършени 16 операции и 9 раждания.