„Шекспирова вечер” в Сливен
„Шекспирова вечер” в Сливен / sxc.hu , архив

Творческа „Шекспирова вечер” се състоя в Контакт-клуб „Германия” - Сливен. Тя бе организирана за отбелязване на 450 години от рождението на световния гений на словото и театъра Уилям Шекспир (1564-1616 г.). Водещият на събитието, поетът и председател на Клуба Виктор Дойчинов, поздрави членовете на Управителния съвет на Клуба на дейците на културата  Кристияна Добрева-Станкова (за присъдената й в Битоля, Македония, награда в конкурс за поезия) и д-р Иванка Денева – за приемането й в Съюза на учените-София.

Той предостави думата на писателката Иванка Денева /като инициатор на вечерта/, за есеистично слово за английския творец.

Организаторите  обособиха „специална част” във вечерта, посветена на плодотворните взаимоотношения на „Шекспир и театъра”. Върху тях акцентира актьорът и поет Михаил Илийков,  носител на наградата „Аскеер”. За художествените търсения в постановката на режисьора Лилия Абаджиева по „Хамлет” на Летния театрален университет и за рецензията на Иванка Денева за едноименната драма в книгата й „Искри от храма на Мелпомена” (за „театъра на прехода”), говори литературният критик Щилияна Драгнева. Други участници споделиха интересни данни за гостуването с „Хамлет” във Варна неотдавна на английския театър „Глобус”, продължител на традициите на „автентичния театър на Бърбидж”.

В завършващата част на творческата „Шекспирова вечер” в Сливен прозвучаха негови сонети, поднесени от Виктор Дойчинов,  Кристияна Станкова, Милена Николова, Валерия Андреева и др.