Шарен Великден в Нова Загора
Шарен Великден в Нова Загора / община Нова Загора

Седмица преди най-големия християнски празник Великден, жители и гости на община Нова Загора с особена радост и ентусиазъм се събират на площад „Свобода", за да се насладят на гласовитите родни певци и да опитат от своеобразните традиционни ястия на сръчната новозагорска домакиня.

Тази година, традиционният празник „Шарен Великден" започна в деня на най-романтичния празник за младите момичета през онези времена, Лазаровден.

Сред гостите на културната проява бяха кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет Нова Загора Георги Николов, заместник-кметовете: Ивайло Енев, Маргарит Тодоров и Светла Стоянова.

Под звуците на българската народна музика жители и гости на общината разгледаха с нескрит интерес и възхищение кулинарните изкушения, с които тази година новозагорските домакини бяха подредили отрупаните маси. Традиционните за Великден ястия бяха толкова изкусно украсени, че привличаха все нови и нови почитатели на българската кухня.

Шарен Великден в Нова Загора
netinfo

Жури начело с Георги Николов, председател на ОбС Нова Загора и членове: заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев, имаше трудната задача да оцени приготвените с много майсторлък великденски вкусотии и изящно подредените маси, за да определят отличените в следните 6 категории: автентична рецепта, вкус, визия на ястие, оригинална, уникална рецепта, десерт и най-добра визия на щанд.
Оценяващите бяха допълнително затруднени и от броя на участниците, които с всяка изминала година стават все повече.

Прави впечатление, че наред с умелите домакини от читалищата и пенсионерските клубове в общината вземат участие все повече училища, което доказва, че традициите в Новозагорско са живи и се предават с много любов от поколение на поколение. Докато журито разпределяше наградите , присъстващите се радваха от сърце на сладкогласните певци и игриви хора.

Светла Стоянова използва момента на награждаването на отличените, за да поздрави всички с наближаващите празници, носители на богатия народен дух, вярата в доброто и надеждата в утрешния ден. След нелеки дебати, тази година бяха отличени следните участници в шестте категории:

Наградите на класираните - великденски кошници, връчиха членовете и председателя на журито. Сувенири получиха и всички участници в празника.

Тържеството продължи с много настроение и веселие с участието на: ДЮФА „Загорчета", Танцова формация „All steps" и възпитаници на Школата по изкуства „Илия Аврамова" клас Народно пеене.