Сериозно намалиха приходите от разпореждане с общинска собственост в бюджета
Сериозно намалиха приходите от разпореждане с общинска собственост в бюджета / ДАрик Сливен, архив

Най-проблемната точка при актуализацията на общинския бюджет е била разпореждането с общинската собственост, която е основния източник на местния бюджет. Приходите от местни дейности са намалени с 31 милиона лева. Това съобщи зам. кметът на Сливен Недка Енергиева веднага след като Общинският съвет прие актуализацията на бюджета.

Заложените приходи от разпореждане с общинска собственост сега са в размер на 31, 5 милиона лева. Енергиева заяви, че икономическата, финансова и инвестиционна криза дават отражение върху това сериозно перо. Най-силно е повлияна капиталовата програма на общината, която е намалена с 31 милиона лева. Някои от планираните обекти са отпаднали, а на други е снижена годишната задача.

По никакъв начин не е засегнато финансирането на детски градини, ясли, училища и социални домове. В тях е запазено нивото на разходите спрямо плана.

Значително е намалено финансирането на спортните клубове и мероприятия. При тях намалението е 600 хиляди лева. Средствата, които са оставени, са преди всичко за развитието на масовия спорт, този в училищата и детските градини, за участие на местните клубове в мероприятия от национален и републикански характер и за стимулиране на изявени спортисти.

Редуцирани са и разходите за издръжка на общинската администрация, веднъж с 13 %-нтите съкращения и втори път с редица намаления на разходи и пътувания, декларира Недка Енергиева.