Серен диоксид над нормата е бил отчетен на 9 януари в Сливен
Серен диоксид над нормата е бил отчетен на 9 януари в Сливен / РИОСВ - Стара Загора

Превишение на средночасовата норма по показател серен диоксид е отчела на 9 януари автоматичната измервателна станция в Сливен, отчитат от РИОСВ – Стара Загора. Осемнадесет са регистрираните превишения на средноденонощната норма по показател фини прахови частици до 10 микрона. Превишенията са отчетени на 1, 2, 3, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 20, 21, 22, 28, 29, 30 и 31 януари. Според специалистите от инспекцията  превишенията са в резултат на местни източници.

Контролът на качеството на атмосферния въздух в Сливен се осъществява от автоматичен стационарен пункт, който се намира в района на ИПФ.

5 наказателни постановления в размер на 23 600 лв. е издал през януари директорът на РИОСВ – Стара Загора, съобщават от инспекцията. С 20 000 лева е глобено текстилно дружество в Сливен за неспазване на условие в комплексно разрешително в частта отпадъчни води. Друго дружество, също от Сливен, е глобено с 2 000 лв. за установено нерегламентирано изпускане на непречистени отпадъчни води в градската пречиствателна станция.

Фирма от Твърдица е с наказателно постановление за отново констатирани нарушения на Закона за водите. Наложена е глоба в размер на 1 000 лв. за това, че не е извършван собствен мониторинг по определени показатели и периодичност.

2 наказателни постановления са издадени на физически лица от град Ямбол през януари за палене на отпадъци.