Селски библиотеки в Ямболско стават глобални
Селски библиотеки в Ямболско стават глобални / netinfo

Библиотеките в селата на община Тунджа  Бояджик, Роза, Скалица и Тенево са прeдложени за включване в първата фаза на Програма „Глоб@лни библиотеки - България". В резервният списък е и читалищната библиотека в село Веселиново. Общият брой на включените обществени библиотеки е 455 от 234 общини на страната.

Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги, да станат по-привлекателни за хората и да играят по-значима роля в развитието на местните общности.

Общият бюджет на програма „Глоб@лни библиотеки - България" е 50 милиона щ.д., което включва 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.