Седми събор на българи и гърци край Голям манастир
Седми събор на българи и гърци край Голям манастир / netinfo

Седмия българо-гръцки събор се състоя на 24 Май в местността Църквичката на Манастирските възвишения край село Голям манастир. Организатори на събитието са Община „Тунджа“ и кметството на с. Голям манастир.

На събора присъстваха кметът на общината – Георги Георгиев, народният представител от БСП лява България Кирчо Карагьозов, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, ръководният екип на общината, общински съветници, кметове и жители на села от региона.

От гръцка страна присъстваха изпълнителният директор на МИГ „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП“- Вайос Кутис, Андреас Бузекис – общински съветник в община Калампака, представители на Федерацията на гърците от Източна Румелия, жители от село Нео манастири, Република Гърция.

Съборът откри кметът на с. Голям манастир Славчо Иванов, приветствие поднесе и кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев. Той подчерта, че традициите на това магическо място са не просто живи, а се продължават с вдъхновение и от днешните наследници. В приветствието си Вайос Кутис сподели, „че се чувства като жител на община „Тунджа“, защото всяка среща тук е съпътствана от духа на приятелството. Той подчерта, че приятелството е продължено и чрез обмена на идеи и разработването на съвместни проекти с МИГ-Тунджа.

Седми събор на българи и гърци край Голям манастир
netinfo

В дух на благодарност беше и приветствието на Александър Карадедос – представител на Федерацията на гърците от Източна Румелия.

Спонтанно и с вълнение говори и най-възрастният участник в събора – 90-годишният Димитър Танев Джалев – Бай Мици, който всяка година се изкачва сам до поляната. Той пожела здраве и добруване на българския и гръцкия народ и добави: „Завещавам на гостите от България и Гърция – нека пазим тези благородни традиции, да ги съхраним и предадем на внуците и правнуците!“.

Водосвет и освещаване на курбана отслужи отец Амвросий с помощта на монахиня Серафима от манастир „Св. Троица“, с. Устрем.

Седми събор на българи и гърци край Голям манастир
netinfo

Празнична програма поднесоха Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и самодейци от селата Овчи кладенец, Генерал Инзово и Генерал Тошево.