Самоосигуряващи се лица плащат осигурителни вноски по ЕГН
Самоосигуряващи се лица плащат осигурителни вноски по ЕГН / netinfo

Всички самоосигуряващи се лица плащат осигурителни вноски по ЕГН, а не по БУЛСТАТ номер на дружеството, чрез което са декларирали че се осигуряват. В платежният документ е необходимо да се впише само ЕГН, без да се попълва БУЛСТА, съобщиха от НАП - Ямбол.

Промяната в осигурителното законодателство влезе в сила още в началото на 2010 г., но все още голяма част от самоосигуряващи се лица правят грешки при попълване на платежните си нареждания и внасят осигуровките си по БУЛСТАТ. От приходната администрация  предупреждават, че това прави невъзможно обързването на декларираните от самоосигуряващите се лица задължения с платените от тях осигурителни вноски и така има вероятност коректните платци да се окажат длъжници.

Плащането на осигурителни вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. Осигурителните вноски се заплащат по банковите сметки на компетентните териториални структури на НАП.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точният размер и вид на осигурителните вноски, кодът за вид плащане, като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

 Важно е да се отбележи, че при попълване на платежните документи самоосигуряващите се лица задължително попълват само полето „ЕГН на задълженото лице".