КАТ МВР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПЪТИЩА
КАТ МВР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПЪТИЩА / МВР
На територията на Областната дирекция се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, правоспособност и установяване на водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества, безопасност на пешеходците и „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен.

За периода от 9 до 16 септември на територията на ОДМВР-Сливен са констатирани 1606 нарушения на Закона за движение по пътищата в това число за скорост, неспазване на пъти знаци, неправилно поведение на пешеходци, отнемане на предимство на пешеходци, неправилно паркиране, както и за неправилно движение на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства в района на пешеходна зона на град Сливен. Съставени са 188 актове за административни нарушения и 1418 фишове, от които 738 електронни за превишаване на скоростта.

Установени са 7 водачи, употребили алкохол, от които 2 над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. Един водач е отказал да бъде изпробван за употреба на наркотици. Санкционирани са 12 неправоспособни водачи, от тях един е бил непълнолетен. Установен е един водач, управлявал в период на лишаване.

На място при проверка на пътя са връчени 147 наказателни постановления.

Проведени са 6 операции по метода широкообхватен контрол. 72 екипа са осъществили линеен контрол по автомагистрала „Тракия” и главните пътища І-6, І-7, ІІ-66, ІІ-53 при които са отработени 5 сигнала и е съставен един акт за рисково поведение на пътя.

От днес е в ход операция на ROADPOL, която се провежда на територията на всички страни членки на ЕС и ще продължи до 22 септември, като 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Контролът ще бъде насочен към спазването на правилата за използване на мобилни устройства по време на движение и недопускане управление под влияние на различни разсейващи фактори. По данни на ROADPOL отвличане на вниманието е сред водещите предпоставки за възникване на пътни произшествия.