Само на две места е разрешено добиването на блатно кокиче
Само на две места е разрешено добиването на блатно кокиче / РИОСВ Стара Загора

Само в две защитени местности „Иван гьол" и „Блатото" в Ямболска област е разрешено добиването на листо-стъблена маса от блатно кокиче. Разрешението е издадено със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Преди издаването й, експертите на РИОСВ-Стара Загора извършиха проверки на състоянието на трите естествените находища на блатно кокиче в региона. Две от тях са в Ямболска област, а третата - „Дебелата кория" намираща се в община Сливен. Контролът на трите защитени местности показа, че популацията на растението в местностите „Иван гьол" и „Блатото" е в добро състояние и през годината може да се ползва листо-стъблена маса.

Блатното кокиче е поставено под специален режим на ползване, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Видът е включен и в Червената книга на България в категорията "застрашен", затова местообитанията му са обявени за защитени територии.

Съдържа алкалоида галантамин, който е основно вещество, използвано във фармацевтичната промишленост за лечение на заболявания на нервната система.

На територията на страната има 16 естествени находища на блатно кокиче.