С инвестициите в газопреносната мрежа България ще постигне енергийна диверсификация
С инвестициите в газопреносната мрежа България ще постигне енергийна диверсификация / Яна Зафирова

С инвестициите в газопреносната мрежа, изграждането на интерконекторите със съседните страни и разработването на местния добив България ще постигне енергийна диверсификация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията по въвеждане в експлоатация на компресорна станция "Лозенец".

Бойко Борисов заяви още, че след 20 - 30 дни в Странджа две нови такива компресорни станции. „Много „професори" има в България, които казваха, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Това не може да се случи. Сега с тези нови съоръжения вече е възможно", заяви Бойко Борисов. Премиерът припомни, че този проект е стартирал преди няколко години и за него са заделени 200 млн. лв. По думите му, целта е била да се подменят компресорите, както и рехабилитация на газопреносната мрежа. „За да сме готови утре, когато конкуренцията е реалност, защото в момента светът разработва различни източници на газ - Египет откри две нови находища, Кипър - Южният газов коридор, допълни премиерът. Той каза още, че започваме да строим и интерконектора с Турция. „Подписали сме, чакаме и помагаме и на Гърция, за да стане по-бързо. До седмица започват разговорите с Румъния. Предстоят такива и със Сърбия. „Ако там желаят може да се помогне от българска страна, защото разполагаме с добра администрация. Готови сме и чакаме новите източници на газ", подчерта Борисов. „Като седнем на масата за преговори да имаме готова инфраструктура, така, че в близките 20 години ние да сме на пазара".

Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистеманата свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети - диверсификацията", подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й диверсификацията ще гарантира на страната ни сигурност на доставките и конкурентни цени. Разнообразяването на енергийните източници, заедно с развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България. Компресорна станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония.

Реконструкцията на обекта включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Стойността на реконструкцията на компресорна станция "Лозенец" възлиза на близо 70 млн. лв.

С изпълнението на модернизацията и четирите компресорни станции се привеждат в съответствие с европейските екологични изисквания и се повишава тяхната експлоатационна безопасност.