С  2 дни е удължен срока за внасяне на данъци заради 3 март
С 2 дни е удължен срока за внасяне на данъци заради 3 март / netinfo

Удължената почивка за Деня на освобождението на България – 3 март, дава на клиентите на НАП още два дни до крайните за месец февруари срокове. Тъй като 28 февруари, когато  изтича законово установения срок за внасяне на четири вида републикански данъци, е неработен ден /събота/, то фирмите и дружествата могат да изпълнят задълженията си към бюджета на първия следващ работен ден – 4 март. За това информират от Териториалната дирекция на НАП в Ямбол.

 

Корпоративните клиенти на НАП са задължени от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ до края на месеца да внесат данъците при източника, а собствениците на кораби са задължени да внесат данъка върху дейността от опериране на кораби през месец януари.

 

Законът за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ пък определя последния ден на февруари като срок за работодателите да внесат авансовия данък, определен по реда на закона, върху брутния размер на сумата от частичните плащания по трудови правоотношения, ако през януари са направени само частични плащания. Платците на доходи трябва до същия срок да преведат окончателните данъци за доходи от източник в България и чужбина /глава шеста от ЗДДФЛ/ начислени/изплатени през 2008 г.

 

Възможностите за плащане на дължимите данъчни и осигурителни вноски. са: на касата в салона на ТД; с банков превод; с дебитна карта по интернет, за което е необходима регистрация в системата Е-рау и в интернет страницата на приходната администрация, както и с пощенски запис за плащане към републиканския бюджет.