РЗИ Сливен измерват костна плътност на преференциални цени
РЗИ Сливен измерват костна плътност на преференциални цени / Плакат РЗИ

Измерване на костната плътност на преференциални цени организира Регионалната здравна инспекция в Сливен. Прегледите са в рамките на информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза.

 5 лева е цената на измерването на костната плътност, медицинските специалисти ще преглеждат от 9 до 16 часа в сградата на РЗИ, Ул. „Пейо Яворов" №1. "

Да спрем цикъла от остеопорозни фрактури е призивът на Международната фондация по остеопороза през  октомври, обявен за Месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата. Апелът  ще прозвучи в над 200 страни по света с организираните събития от дружествата, членуващи в тази най-голяма международна организация, посветила дейността си на ограничаване  разпространението на тихата епидемия. През тази година информационните събития са насочени към превенция на фрактурите и последиците от тях като обездвижване и ранна инвалидизация на болните с остеопороза.

Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилно хранене и подходяща физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят  за ограничаване на фрактурите вследствие на чупливост на костите. Проявите са под патронажа  на Министерството на здравеопазването и се организират от Регионалните здравни инспекции в партньорство с общините, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Събитията са планирани и координирани от Асоциация „Жени без остеопороза".