Ръст от 70% при регистринаните вносни коли в Сливен
Ръст от 70% при регистринаните вносни коли в Сливен / Дарик радио

Бум на регистрирани вносни автомобили е отчетен в служба „Пътна полиция” при ОДП – Сливен, съобщи за Дарик главен инспектор Николай Колев от КАТ. 70 на сто е завишен броят им през февруари, в сравнение със същия месец на миналата година. Общият им брой е 442, а миналата година са били 255. Завишението се получава, тъй като от началото на годината внесените превозни средства от чужбина не се представят в митническите служби, а директно се пристъпва към регистрацията им в службите по регистрация.

Със 70% са нараснали и новорегистрираните автомобили, като техният брой е 82 за първите два месеца на годината при общо 680 регистрирани автомобили. Регистрираните нови коли са 12 на сто от общия брой на возилата, преминали регистрация от началото на годината. Най-много – 60% - са внесените коли от Германия, следвани от тези внос от Италия – около 30 на сто, Австрия – 5 на сто и други страни.

При закупуване на вносен автомобил е много важно да иска от търговците документ за движение на автомобилите, препоръча главен инспектор Колев. Често вместо оригинала на този документ се предоставя ксерокопие. Това означава, че автомобилът или е бил спрян от движение или е бил бракуван в страната, от която идва и българските власти не могат да го регистрират, допълни Николай Колев.