Румен Петков: АЕЦ „Белене” е национален въпрос
Румен Петков: АЕЦ „Белене” е национален въпрос / Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

360 хиляди подписа са събрани до момента под подписката за свикване на референдум за АЕЦ "Белене". Това съобщи в Сливен народният представител и член на НС на БСП Румен Петков. „Първоначалните амбиции бе да се съберат около 800 000-1 000 000 подписа, за съжаление,  като че ли няма да може да се достигне такъв брой. Но тук трябва да кажа, че ние пропуснахме месеците април и май и този пропуск сега ни тежи много” – коментира Петков и допълни, че се надява, че с организационния ресурс, който се хвърля в момента ще се съберат необходимите подписи за провеждане на народното допитване.

Румен Петков изтъкна, че "Белене" е национален въпрос, не е само въпрос на БСП и в подписката би трябвало да участват и хора, които са против, защото референдумът е трибуната за тяхното мнение.

„Никога не е стоял въпросът ядрената централа да се финансира с бюджетни средства. Става дума за финансиране от НЕК, което като търговско дружество трябва да си намери финансирането и другата половина от сумата да дойде от друг частен инвеститор” – коментира народният представител и член на НС на БСП Асен Гагаузов твърденията на правителството, че в условията на криза няма пари за атомна електроцентрала. Другият аргумент „против” на управляващите, че заради вложената инвестиция цената, произвеждана от АЕЦ „Белене” ще е по-висока, Румен Петков коментира така: „Аз питам, ако намерим частен инвеститор, той толкова ли е глупав, че да дойде да инвестира в енергия, която да е по-скъпа отколкото тази във ВЕЦ-овете, ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата?”

Румен Петков и Асен Гагаузов са в Сливен заедно с Петър Дулев - кмет на Белене и член на националния инициативен комитет за свикване на референдум за АЕЦ, за да се срещнат с гражданите на Сливен и областта във връзка с организираната подписка. 5260 подписа са събрани до този момент в Сливен в подкрепа на свикването на народно допитване, обявиха днес от местната организация на БСП.