Росен Плевнелиев за КСНС: Постигнахме пълен консенсус
Росен Плевнелиев за КСНС: Постигнахме пълен консенсус / Дарик Сливен

Като успешен и навременен определи провелия се Консултативен съвет по национална сигурност президентът Росен Плевнелиев. „Постигнахме пълен консенсус и съгласие, на които се надявах и очаквах. Задавах си въпроса – Ако ние не успеем да постигнем консенсус по темата за сигурността на гражданите, по кое ще постигнем? Ако ние не успеем да дресираме едни от най-важните черти на българина – неговата добронамереност, неговата човечност и неговото очакване, че когато е трудно държавата ще бъде на негова страна, то кога?” – коментира президентът в Котел, където бе, за да открие обновеното със средства от кампанията „Българската Коледа” детско отделение в Специализираната болница за лечение на деца.

Плевнелиев допълни, че Консултативният съвет не е закъснял, защото той не е място за парламентарни дебати, той не върши работата на един министър или правителство, а се занимава с по-важни неща - с баланса между институциите, с народа, с отношението към народа и с начина, по който един процес рефлектира върху народа. И много важно – когато има нарушен баланс между местна и държавна власт.

„Затова, нека да кажа с какво се занимаваше този консултативен съвет и защо го свиках точно сега – той се занимаваше с баланса между институциите в сектор сигурност, ресурсното им обезпечаване, правилното задаване на приоритетите им и, разбира се, в намирането на правилния баланс между местната и централна власт.  Не може да се взима решения за бежански лагери от какъвто и да е тип, без това да е в открит диалог с местната власт. Когато видях, че тези три основни елемента са нарушени, свиках Консултативния съвет” – добави Росен Плевнелиев.

На Консултативния съвет министър-председателят Пламен Орешарски е поел ясен ангажимент да се обезпечат ресурсно всички институции в сектор сигурност и те да си изпълняват нормално работата през 2014 година, което е нямало как да стане преди месец или два, защото не е бил известен бюджета за идната година.