Ромка се жалва от здравна дискриминация
Ромка се жалва от здравна дискриминация / netinfo

В 14-дневен срок Комисията за защита от дискриминация трябва да се произнесе по жалбата на сливенската ромка Траянка Василева срещу МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – Сливен за нарушаване правата й за специализирана, качествена и неотложна медицинска помощ, свързана с преждевременно раждане, съобщи пред Дарик адвокатът на здравното заведение Димитър Митев.

Комисията заседава тази сутрин в София. Той заяви, че Василева, при постъпването си в АГ - отделението на болницата, е изпратена за допълнителни изследвания в кожния диспанер, тъй като е дала положителната проба „васерман” и е имала разпространен „розов лишей” по тялото. От своя страна ромката в жалбата си твърди, че била обиждана на расова основа от завеждащия отделението д-р Соня Михайлова.

„Днес пред комисията Василева не потвърди това обстоятелство, споменато в жалбата. Тя е приета в болницата, където е родила преждевременно в седмия месец” - каза още адвокат Митев. Той потвърди, че недоносеното й дете е гледано три месеца в неонатологично отделение на същата болница, изписано в добро здравно състояние и днес жалбоподателката е била на заседанието на комисията с него.