Ромите от бл. 20 в Ямбол готови за палатков лагер пред общината
Ромите от бл. 20 в Ямбол готови за палатков лагер пред общината / Дарик Сливен

Спонтанен митинг направиха днес ромите от бл. 20 пред общината в Ямбол. Сутринта, по искане на адвоката на 16 от собствениците, делото за законосъобразността на заповедта на кмета за събарянето на блока бе отложено от Административния съд. То ще се гледа на 11 октомври  в 10 ч. В залата и извън нея имаше над 70 човека. След като стана ясно, че няма да има решение, ромите се отправиха към общината.

Застанаха под прозорците на кметския кабинет и огласиха искането си за среща с него. Неформалният им говорител, представил се с името Сашо, заяви, че ще чакат кметът да им каже кога ще бъдат обезщетени. Жени и мъже, деца - всички заявяваха, че са собственици, че са им обещали още днес да ги обезщетят. След като никой, освен журналистите, не им обърна внимание, те оповестиха намерението си да направят палатков лагер пред общината.

Случайно минаващ мъж от лагера край бл. 20, с две парчета балатум на велосипед се спря и беше готов да ги опъне и да направи първия заслон. Обясниха му, че ще трябва да искат разрешение, и той отложи изграждането на първата "палатка" от бъдещия лагер на протеста.

След като постояха около два часа протестиращите се разпръснаха.

Кметът Георги Славов за пореден път заяви категорично, че няма да прави компромиси. Законите трябва да се спазват - обзщетения и настаняване в общински жилища ще става при спазване на нормативите. Което означава, че общинският съвет трябва да вземе решение за обезщетяването на 53-мата собственика на апартаменти от блока.

А кандидатите за общински жилища ще минат по установения ред - картотекиране и чакане заедно с другите 800 ямболци, които също искат подслон от общината.