Роми заплашват лекар и санитарка със саморазправа
Роми заплашват лекар и санитарка със саморазправа / Дарик Сливен, архив

Роднини на болно дете от ямболското село Бояново заплашили с физическа саморазправа лекар и санитарка от Детското отделение в областната болница на Ямбол, съобщиха от МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Около 18.15 ч. на 5 януари в отделението е доведено за преглед 7-месечно дете. Дежурният лекар д-р Косева преглежда детето, което през декември 2011 г. е било на лечение в отделението, предписва лекарства и обяснява на майката, че при промяна в състоянието на детето трябва да го доведе отново за преглед.

„Детето не беше за прием в болница. Обясних на майката, че с направлението, което имат могат да отидат и при други лекари и тя излезе при роднините си, които чакаха отпред.” След това обаче в отделението влиза бащата на детето, който се държи агресивно. Блъснал санитарката и взел ключовете за отделението от нея, при което разранил ръката й. Заплашил д-р Косева с „по-горна инстанция”, дори й предложил пари за да прегледа отново детето. Санитарката заплашил със саморазправа.

През това време 7-8 от ромите, дошли с болното дете блъскат входната врата на отделението и влизат вътре. Според д-р Косева адекватната реакция на охраната на отделението и двама от мъжете, които придружавали болното дете помогнали да не се стигне до по-сериозни ексцесии. „Основно крещяха жени, които чакаха отвън при двете коли, с които бяха пристигнали в Ямбол. Свидетели казаха, че едната е била пияна” – обясни дежурният лекар. Тя добави, че е била много изплашена, в отделението са четирима човека и 20 болни деца и ако тълпата не се била укротила е можело да стане много сериозно.

 

От управата на МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Ямбол днес излязоха със съобщение до медиите за инцидента, в което се казва: „Въпреки професионалното отношение на дежурния лекар, обслужващия персонал и адекватната намеса на охраната са нанесени материални щети на отделението и физическа саморазправа с работещите. Случаите на агресия към медиците напоследък се превръщат в ежедневие, това е трети пореден случай за последния месец”.