Роми потрошили липите в Стралджа
Роми потрошили липите в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Роми ломят нощем липови дървета в Стралджа. Ромски фамилии в града си осигуряват дневната дажба хляб с вандалско бране на липов цвят, съобщава Надя Жечева от пресцентъра на общината. Позовавайки се на Закона за опазване на лечебните растения, с грижа за съхраняване на липовите дървета в града и района, кметът на общината от години не допуска издаване на разрешения за бране на липов цвят, няма постъпили такси за подобни действия, което на практика означава, че никой няма правото да бере от дърветата. Още повече, че на територията на Стралджа не се допуска и регистриране на търговци за изкупуване на билки, уточняват от администрацията. Всичко това обаче не се оказва пречка за ромите да унищожават липовите дървета.

Надя Жечева казва още, че за да не правят впечатление денем, берачите са предприели друга маневра - тръгват по улиците с липите нощем, пускат деца на по 6-7 години да се катерят до върховете и с брадвички да секат клоните, които събират за секунди и отнасят по махалите. Там вече става и прибирането на цвета. Пълните чували се отнасят на пунктове, които не са в Стралджа.

„Жители на града се оплакват, че набезите на ромите са станали прекалено нагли. Те си позволяват нощем да прескачат оградите и да влизат по дворовете с липи. Не ги плаши появата на собственици с пушки и гърмежите във въздуха. Отговорът е бързо напускане на полесражението и див смях, което на практика означава „утре вечер ще довършим работата си!” – допълва Жечева.

 

Очакванията са полицията да успее да спре набезите, но и истината е, че до всяко липово дърво не може да се сложи полицай.