Ремонтиран е храмът в село Ботево
Ремонтиран е храмът в село Ботево / община Тунджа

Сградата на храм „Рождество Богородично” в село Ботево е ремонтирана, съобщиха от община Тунджа. Покривът е сменен изцяло, куполът и камбанарията  са напълно възстановени и са измазани и боядисани фасадите на сградата.

За целта през миналата година Инициативен комитет е започнал събиране на средства за така належащия ремонт на храма. Помощ са оказали Църковното настоятелство и кметството, Дирекция Вероизповедания към Министерски съвет, Сливенска митрополия и община „Тунджа”. В проявата са се включили общо 253 дарители.

Храмът е построен през далечната 1892 година от дарения на хора от селото. От 1928 година свещеник в църквата е Петър Татаркин. Роден в далечната 1883 година той отдава живот, младост и сили за извисяване на духовното и съхраняване на християнството в селото и околията. Починал на 17 декември 1974 г. Църковният храм е осветен на 15 април 1928 година.

Цялата църква отвътре е изрисувана  с библейски сцени през 1945 година от руския зограф и иконописец Михаил Сорокин. Камбанарията и покрива са уникални и забележителни.

През годините църквата е била винаги отворена за литургии по време на църковните празници.