Реколтата от праскови е пред провал
Реколтата от праскови е пред провал / netinfo

Реколтата от праскови в сливенски регион е пред провал, каза за Дарик Радостин Русев, член на Сдружение „Праскова” и земеделски производител.

Според него са унищожени 95% от реколтата. Причината са лошите метеорологични условия вав фаза цъфтеж на дръвчетата, когато температурите паднаха до минус 5 градуса. Производителите са потърсили помощта на Министерството на земеделието за обезщетение за загубите, но резултат от исканията им няма.

„Загубите ще бъдат за наша сметка. Ние сме обезверени. Правителството и държавата отсъстват от България. За миналата година са върнати голяма част от евро парите за стимулиране на организациите на производителите и ни лишиха от субсидия. Не се изпълняват директивите на Европейския съюз. Това е направено или поради некадърност, или поради невъзможност тези пари да бъдат откраднати от някого. В България се прави всичко възможно да се унищожава земеделието. Вече имам чувството, че някой получава пари, за да го убива”, заяви Русев.

Според него цената на прасковите ще е висока заради голямо търсене и слабо предлагане. Най-вероятно плодовете ще се продават от 1 до 3 лева, но все пак пазарът ще покаже, защото е възможно да има голям внос от Кипър и Гърция.