/ netinfo
Между 0.80  и 1.20 лв се очаква тази година да се изкупуват черешите за преработка, съобщи председателят на овощарско сдружение „Българска праскова“ Коста Петров.

„Градушките не са нанесли щети, и ако времето се задържи хубаво, се очаква добра реколта, каза още Петров. Между 50 и 60 ст се очаква да се изкупуват сливите за директна консумация, и 30 стотинки – тези за преработка.

Един от най- големите проблеми на овощарите е нежеланието на застрахователите да сключват полици за земеделската продукция. Застраховка може да се направи или след края на сланите, които са опасни за цвета, или не се изплащат коректно щетите, нанесени от градушки, уточни  Коста Петров.

Десет причини да хапваме череши (ВИДЕО)

Според него, ще бъде по-добре държавата да почерпи опит от Италия, където се осигуряват дългосрочни държавни кредити за поставяне на мрежи против градушки. „Вместо да плащаме 15 години за неефективно застраховане, по – добре да плащаме на държавата за изграждане на ефективни съоръжения“, коментира председателят.

Овощарите ще искат подобни мерки да залегнат в следващия програмен период и да бъдат приложени в районите, които традиционно страдат от градушките.