Регистрират нови 42 военни паметника
Регистрират нови 42 военни паметника / netinfo

Мемориалът на Хълма на Свободата в Сливен и паметната плоча на загиналите руски воини в Освободителната война в Котел ще бъдат отписани от регистъра на военните паметници, тъй като не отговарят на изискванията на закона, стана ясно след заседанието на Областната комисия „Военни паметници”.

Комисията ще препоръча още на кмета на община Сливен да бъде поставена паметна плоча в кв. „Сини камъни” на единствения загинал в мироопазващата мисия на ООН в Камбоджа сливенски военнослужещ Кирил Киров.

Предложения 42 нерегистрирани досега военни паметника и паметни плочи да бъдат вписани в националния и областния регистри са постъпили в областната комисия. 24 от тях са на територията на община Сливен, 8 – в община Котел и 10 – в община Твърдица.

До влизането в сила на Закона за военните паметници и създаването на Областната комисия в Националния регистър на военните паметници към министерството на отбраната са били регистрирани 47 войнишки паметника на територията на областта. За 17 от тях не е имало снимков материал, но такъв вече е направен и ще бъде изпратен в Националния регистър на военните паметници за допълване на информацията.